Skip to content

Kringhuizen

Als lid van NSEde wordt je lid bij een van de 11 kringhuizen. Een kringhuis telt ongeveer 21 leden. Elke dinsdag komt een kringhuis samen om te eten en verbinding te zoeken. Het kringhuis is opgedeeld in kringen van ongeveer vijf personen per kring. In de kringen wordt verdieping rondom het geloof gezocht. Het kringhuis is een hechte groep mensen waarin ruimte is voor ontspannende activiteiten zoals, gala’s, weekenden en vakanties. In de vereniging nemen kringhuizen en kringen een belangrijke plek in en het zijn de plekken waar hechte vriendschappen ontstaan. 

De waarheid overwint alles.

Nou, wij zijn dus Veritas Omnia Vincit. Met trots kunnen wij u mededelen dat wij het eerste en oudste kringhuis der Navigators Studentenvereniging Ede zijn. Daardoor hebben wij een rijke schat aan tradities. Zo hebben wij onze eigen mascotte die de naam Beritas draagt. Tijdens de kringhuisbattle zorgt hij er met zijn enthousiasme voor dat wij als schone vrouwen en woeste mannen vol passie en strijdlust gaan voor de winst. De blauwe hand, die wij hartstochtelijk verdedigen, staat symbool voor de handdruk die wij elkaar geven als bekrachtiging van onze vriendschap. Zoals ons toetje altijd een verrijking is van de maaltijd, zo zijn wij als waarheidsgetrouwe leden een waardevolle en smaakvolle toevoeging aan onze prachtige Vereen’. ’t Is de waarheid waar wij voor staan. De waarheid zet ons vrij. Verenigt te saam. Ja, zij aan zij. Veritas hoog bovenaan’. Waarheidsgetrouwe groet, Veritas Omnia Vincit’, ‘Veritas Omnia Vincit’, ‘Veritas Omnia Vincit, wat betekent ‘De waarheid overwint alles’. Een kringhuis vol woeste mannen en schone vrouwen met vele tradities. Daarnaast hebben we al jaren ons eigen bier: de Veritapper.’

Villa Optimus, letterlijk: het beste huis, is het tweede kringhuis der NSEde.

Om als Villa het beste huis te kunnen zijn, investeren we in elkaar, de verenging en mensen daarbuiten. We willen graag voor iedereen een veilig thuis zijn. Onze kernelementen zijn: God als fundament, gezelligheid, vriendschap en de kleuren rood en blauw. Zoals elk huis, is ons huis ook gebouwd op een fundament. Ons fundament in het leven is God (2 Korintiërs 1-21:22).

Binnen de Villa willen we groeien in ons geloof en helpen we elkaar met geloofsvragen en -twijfels. Elke dinsdagavond nemen we bewust tijd om God groot te maken door samen te worshippen en te bidden. Binnen de Villa staan gezelligheid en vriendschap hoog in het vaandel. Naast de ‘standaard’-dinsdagavond spreken we dan ook vaak in tweetallen of in groepen af. Zo zijn we enorm fan van spelletjes spelen en de competitie met elkaar aan te gaan. Daarnaast zijn we vaak goed vertegenwoordigd op de borrels en gaan we in de zomer samen op vakantie. De leden van de Villa zijn herkenbaar aan hun blauwe & rode outfit. Dit is een prominent en bekend gegeven binnen onze vereniging. Blauw is een trotse koninklijke kleur. Wij zijn Gods Koningskinderen en dit mogen dan we ook profileren. Rood is de kleur van warmte en liefde. Dit is iets wat wij binnen ons kringhuis zeker ervaren en ook willen uitleven. Het zal u na het lezen van deze lovende woorden niet vreemd in de oren klinken dat de leden van de Villa uit volle borst brallen: Villa Optimus, onze burcht, onze kracht, onze trots!

‘Villa Optimus’, ‘Het tweede kringhuis der NSEde, bekend als Villa Optimus of: “de Villa”. Het beste huis: dat is wat wij willen zijn. Ontspannen, bourgondisch genieten en gezelligheid. En naast dit alles doen wij er alles aan om iedereen zijn plek te laten vinden.

Omne Trinium Perfectum: elke drievoud is volmaakt.

Maak kennis met Trigon, het derde kringhuis der NSEde. Feestvreugde, een gedekte tafel aan het feest dat wij het leven mogen noemen. Een gevoel van thuiskomen, een euforie die je meester maakt, tintelingen in hart en ziel, je bent weer compleet. Een hartelijk welkom bij Trigon. Wij vieren onze studententijd met groot genot. Filosofische gesprekken tijdens het eten, ruwe eerlijkheid op kring en uitdagende vragen op de borrel. Voor minder doen wij het niet! Onze studententijd begint hier. Jij, de ander, God: deze driehoek staat centraal. Dit is waar we als Trigon naar streven. We kunnen niet zonder elkaar en we kunnen niet zonder God. Deze drievoud maakt ons sterk in ons geloof en leven. Op dinsdag komen de jasjes uit de kast, de dassen worden vol trots gedragen en de outfits zijn compleet met onze roze sokken. Naast de dinsdagavond gaan we samen naar Focus, flaneren we op ons eigen gala, shoppen we onze outfits bij de IJ-hallen en breken we de tent af op vele feestjes en onze eigen Trigonvakantie. 

Gewapend met bakken enthousiasme is het meest frisse en fruitige kringhuis onontkoombaar: Vitis Vinifera – De Ware Wijnstok!

Wanneer de klok zes uur slaat op dinsdagavond, stroomt de huiskamer waar wij bijeenkomen vol met mensen die lachen, goede gesprekken voeren, bidden, worshippen en in zijn voor een goede Bijbelstudie. We mogen de alledaagse dingen even achter ons laten om te focussen op elkaar, op God en op de dingen die Hij ons wil leren. In Zijn laatste lange redevoering op aarde vertelt Jezus ons dat Hij de Ware Wijnstok is.
Wij mogen de ranken zijn die vanuit Hem groeien om vrucht te dragen. En zoals iedere vrucht aan een rank uniek is, zo hebben ook de Vitis Viniferianen hele diverse verschijningsvormen. Van een kortpittige zesdejaars tot een sjaars die een darm mist – de variëteiten zijn eindeloos. Maar wat Vitis vooral typeert is dat er in die diversiteit een gemeenschappelijke deler te vinden is: het verlangen om Jezus te volgen. “Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen. Johannes 15:5.
Bij Vitis Vinifera beleef je hoe dan ook een goede tijd. Je gaat genieten, je gaat groeien en je gaat misschien vallen, maar dan vangen we je op. Vitis toen, Vitis nu, Vitis voor altijd. ‘Vo!’, ‘Vitis Vinifera’, ‘Vitis Vinifera: een levendig kringhuis met betrokken leden die zich inzetten voor elkaar en samen Jezus Leven. Vitis Vinifera is niet een abstract begrip wat een kringhuis vertegenwoordigt, maar een éénheid van diverse personen.

Waarde leden, met trots presenteren wij onszelf; het meest pure kringhuis der NSEde: Goud! 

De wereld is gek op ons. We worden beschreven als: een edelmetaal, kostbaar, fijn, massief en zuiver. Wauw! Maar bovenal verwijst het Goud naar onze Maker! In hem mogen wij stralen, als puur goud. Echtheid is een belangrijk thema binnen ons kringhuis. We leren kwetsbaar te zijn en investeren in elkaar. Zoals goud gelouterd moet worden, zo helpen we elkaar om zuiver te leven, tot eer van onze grote God.  ‘Goud’, ‘Het meest pure kringhuis der NSEde: Goud! Het meest zuivere en kostbare edelmetaal ter wereld. Het goud waar wij voor gaan is zuiverder, krachtiger en prachtiger dan ons verstand kan bevatten. Goud verwijst direct naar onze maker; God. Wij gaan voor Goud, wij gaan voor God!

Welkom, waarde lezers, bij het meest stralende kringhuis der NSEde: Lumine (b’vo).

Dit kringhuis heeft al 11 jaar ervaring met het verspreiden van licht en warmte in de kille straten van Ede. Net zoals de zon haar baan om de aarde draait, geloven wij dat God ook een route voor ons heeft uitgestippeld. De één eindigt misschien wel aan de andere kant van de wereld, terwijl een ander zijn pad bewandelt in de Gelderse Vallei. Hoe dan ook, zijn we nu hier: samen. Met 1 missie: in en door het Licht. ‘Een stad op een berg kan niet verborgen blijven’, staat er geschreven. En wie een blauw jasje en een zilveren das draagt, verbergt zich niet. Nee, die gaat prominent en op tijd naar de borrel om te proosten op de Lumilads, Lumiladies, onze Luma, zilveren fietsen, nieuwe LICHTing, kratverhalen, brasacties, stickerexpedities of elkaar Enfin, wat is het prachtig om een licht te mogen zijn en dit door te mogen geven binnen de vereen’. Nooit zullen wij geblust worden in onze passie voor elkaar en voor God. Waar wacht je nog op? Wat heb je nog te verliezen? STRAAL! PRIMUS INTER PARES Oogverblindend waar we gaan PRIMUS INTER PARES Lumine is onze naam!’, ‘Lumine’, ‘Lumine: het zesjarige kringhuis vol met stralende lichten en vlammende vuren. Een groep met een tikkeltje gekke mensen, met een voorliefde voor vuur, genietend van het leven, maar ook niet bang voor een goed stuk diepgang. Een plek voor ieder die wil shinen.

Amadeus: het zevende kringhuis van NSEde.

Amadeus staat voor liefde: liefde van God. Bij ons in het kringhuis staat liefde centraal. Met onze rode broeken, bandana’s en sjaals strijden we iedere battle en zijn we bloedfanatiek. Of we winnen of verliezen maakt niet uit: het is de liefde die voor ons het belangrijkst is. Die liefde mogen we ontvangen van God. Ieder jaar mogen we leren uit de bijbel en ontdekken hoe groot Gods liefde is. Zijn liefde mogen we op onze beurt weer doorgeven aan de mensen om ons heen. Dit doen we natuurlijk graag door liefdevol met andere kringhuizen te verbroederen. Maar de liefde voor elkaar zit toch wel het allerdiepst. Niet voor niets brallen wij aan het eind van ons prachtige lied: “Schiet mij maar lek met zes kilo lood, een Amadeaan blijf ik tot mijn dood!” , ‘Amadeus’, ‘Amadeus. Het zevende kringhuis van NSEde. Amadeus staat voor liefde, liefde van God. Want liefde, dat is wat bij ons in het kringhuis centraal staat. Als kringhuis kijken we naar elkaar om en focussen we ons op onze relatie met God

Pitt is het gezelligste, mooiste, muzikaalste en achtste kringhuis der NSEde.

Met hits als ‘Pittig als ik dans’ en ‘I don’t care, i love Pitt’ veroveren wij de dansvloer op de feestjes. Borrelen en brallen zijn ons op het lijf geschreven. Pitt staat voor een stukje chaos, met daarin eenheid, samen, de kern. We zijn betrokken met elkaar en vinden het belangrijk om er te zijn voor een ander. We zijn actief aanwezig binnen de vereniging en houden op z’n tijd zeker van een biertje. Want zoals in ons Pittlied geschreven staat De kern van vereend zijn dat vind je, in de Bijbel doch tevens in bier, God en de Bijbel zijn belangrijk voor ons, Hij is namelijk onze kern. Samen muziek maken om God te prijzen is ook echt een passie en daar hebben we veel plezier in. Bij Pitt zoeken we ook naar de kern in onszelf. Zoals wij brallen in ons kringhuislied, ‘door de ware confrontatie geheel ontdaan van alle schijn’, hopen wij ook steeds meer de kern in onszelf te ontdekken. Wie ben jij? Wat drijft jou? Met elkaar en God gaan we op zoek naar antwoorden. We willen echt zijn. Want dan zijn we stuk voor stuk pittig geweldig.’, ‘Pitt’, ‘4 letters. 1 kern. PITT. Het prachtigste, muzikaalste, knapste, gezelligste en achtste kringhuis der NSEde. Met hits als Pittig als ik dans’ veroveren wij de dansvloer op de befaamde studentenfeestjes. Borrelen en brallen zijn ons op het lijf geschreven. Ook veroverden wij de eerste plaats bij de jaarlijkse kringhuisbattle.

Ad Fontes Welkom bij Ad Fontes, het negende kringhuis van NSEde.

Ad Fontes betekent ‘terug naar de bron’ en met de bron bedoelen wij God en Gods woord. Door terug te gaan naar Gods woord, ook wel het wortelen genoemd, kunnen wij persoonlijk groeien en vrucht dragen. Dit past bij de Bijbeltekst die gebaseerd is op onze naam en die kenmerkt waarvoor wij als kringhuis staan, namelijk Psalm 1:3 ‘Hij zal zijn als een boom, geplant aan stromend water. Op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet. Alles wat hij doet komt tot bloei’ Ad Fontes is een hechte groep en erg fanatiek binnen de vereniging. Met Abraham Torva aan onze zij, proberen we meer en meer om op onze koning te lijken. De kleur van ons kringhuis en logo is dan ook Koningsgezind oranje, daarmee vallen wij op binnen de vereniging. De kleur oranje is niet het enige waarmee wij opvallen. Op feestjes zijn wij altijd partij, met onze uitbundige dansbewegingen. Wij houden van wat gekkigheid en zijn ook altijd te porren voor een potje bier. Bij ons bent u altijd welkom, lid of geen lid, Ad Fontenaar of geen Ad Fontenaar, wortelliefhebber of twijfelaar. ‘Ad Fontes’, ‘Ad Fontes, ‘terug naar de bron’, het negende kringhuis van NSEde, opgericht in 2014.  Wij een hechte groep en erg fanatiek binnen de vereniging. Vol tradities en gewoontes.

Unitas in Fide het tiende kringuis van NSEde

Terwijl de Edesche weelde bleef groeien ontstond kringhuis nummer tien. Uit de wens geboren enthousiasme en diepgang samen te zien. Een huis dat vier jaar geleden is ontstaan toen NSEde, NSEde nog was. Unitas in Fidé is het laatste product uit een klassiek navigatoriaal kroniek. Toen de boten nog van hout waren en de mannen nog van staal. Toen er nog fatsoenlijk Heineken uit de tap kwam en de almanak een schoolschriftje was. Het is de eenzaamheid van de postmoderne tijd waar Unitas tegen strijd. Eén in lichaam, één in ziel, één in geest en één in roeping. Eenheid in geloof.

Fortis in Nobis, het krachtige elfde kringhuis der NSEde

Graag heten wij u welkom in het verhaal genaamd Fortis in Nobis, wat betekent: ‘Krachtig in ons’. Op 21 juni 2022 zijn wij in de sociëteit officieel gedoopt als elfde kringhuis der NSEde. We zijn gestart met een groep vol enthousiastelingen. Een groep vol mooie mensen die de roeping voelde om bij te dragen aan de visie van NSEde, te weten: Christus bekennen en Hem bekendmaken. Onze Bijbeltekst is Efeze 3:20: ‘God kan oneindig veel meer doen dan wij ooit kunnen bidden of beseffen. Dat blijkt uit de kracht die in ons werkt’. Hieruit blijkt dat God de Almachtige is en in ons werkt. Hij zal altijd bij ons zijn en ons nooit in de steek laten. Wij geloven dat God de drijvende kracht in ons is en dat God dus krachtig in ons is. Wij zijn in staat alles te doen door Hem. Binnen Fortis in Nobis is er ruimte om te groeien en ruimte om op je bek te gaan. Dan mag je weten dat er een hechte groep om je heen staat die je helpt om weer op te staan. Dit verenigingsjaar ligt de focus dan ook op bonding. Tot op de borrel. Mogguh!

SPONSORS

KVK-nummer: 09178760